Öster om Wallacelinjen-Indonesiens natur med Anders Haglund 2019

Öster om Wallacealinjen-Indonesiens natur med Anders Haglund
2-3 veckor i oktober 2019

Sulawesi är den största ön inom området som kallas Wallacea och här hittar vi en av världens artrikaste och äldsta regnskogar med flera endemiska arter, bland annat inte mindre än 90 fågelarter som bara finns här. Området har fått sitt namn efter biologen Alfred Russel Wallace, som i slutet av 1800-talet note- rade skillnaden mellan floran och faunan öster och väster om Wallacelinjen.

Resan planeras i samarbete med Anders Haglund med tyngdpunkt på Sulawe- sis nationalparker och kultur, men tanken är att vi även ska besöka andra intressanta områden i Indonesien. Nedan är exempel på nationalparker, men vi kan inte besöka alla, utan får begränsa oss till 2–3 öar/områden. Vår resa är i planeringsstadiet och du får gärna vara med och påverka!

Ett urval av platser vi kan besöka på vår resa:

Lore Lindu nationalpark på centrala Sulawesi är ett Unesco biosfärreservat. Den sträcker sig över flera ekosystem, vilket gör den till en av öns artrikaste platser.  Här finns t ex endemerna tonkinmakak, hjortsvin, dvärgspökdjur sulawesi- kuskus, celebespalmmård och flygande hundar. I parken finns också över 400 stora monoliter i granit.

Tangkoko naturreservat på norra Sulawesi är i huvudsak låglandsregnskog och vulkaner. Här lever åtminstone 127 arter av däggdjur, 233 fågelarter och 104 reptiler och amfibier.

Ön Halmahera ligger i ögruppen Moluckerna (Kryddöarna) här hittar vi arter som inte finns på Sulawesi, bland annat klätterpungdjuret moluck- kuskus, vittofskakadua, 15 arter kungsfiskare, inklusive moluckernas egen kokoburra och paradisfågel.

Komodo nationalpark är upptaget på Unescos lista över världsarv och mest känd för att den hyser världens största ödla, komodovaranödlan. Förutom jätte- ödlor finns en stor rikedom av växter, fåglar, flygande hundar, däggdjur och i den marina miljön finns några av de finaste reven i Indonesien.

Raja Ampat på Nya Guinea är känt för paradisfåglar och ett rikt fågelliv, men även för den marina miljön som är ett av de artrikaste reven i världen.

Kulturen i Indonesien är mångskiftande. Här finns många olika folk- grupper och en som vi har möjlighet att besöka är torajafolket på Sulawesi och deras gravplatser i Tana Toraja.

Hos Lennart Manning i Yogyakara
Resan avslutas med en frivillig förlängning i Yogyakarta på ön Java där SGS- aren Lennart Manning bor. Han blir er värd under vistelsen och sätter en personlig prägel på utflykterna som vi gör med lokal, engelskspråkig guide.

Ladda ner PDF för fler detaljer

Färdledare
Anders Haglund, biolog och en av SGS mest rutinerade och uppskattade färdledare.

Tid: 2–3 veckor i oktober 2019.

Budgeterat pris: 35 000–45 000 kr beroende på reslängd och vilka öar vi inkluderar i resan.

Gör din intresseanmälan här: INTRESSEANMÄLAN WALLACEA

Gränslösa Resor besvarar frågor och tar emot intresseanmälan:

Adress: Gränslösa Resor
Marsjö Hvillan
643 94 Vingåker
Telefon: 0151-209 00
E-post: info@granslosaresor.se

 

Kommentarer

Hej, en ö som är intressant och vacker är Flores. Vore trevligt om vi kunde åka dit också. 

Tack för förslaget Ingrid! Programmet är ännu inte fastställt och vi noterar alla önskemål och tips.
Mvh Anna-Karin Staflin/Gränslösa Resor