2018

Jubileumskryssning på Rhen och Mosel 2018

Scandinavian Geographic Society fyller 30 år och det vill vi fira traditionsenligt med en kryssning! De tidigare så uppskattade jubileumskryssningarna har gått till Karibien, Donau och Volga. Denna gång har vi sökt efter en kryssning där vi slipper långa flygresor och som är tillgänglig för de flesta utifrån både reslängd och kostnad. Huvudsaken är ju att få fira tillsammans och umgås under trevliga former samtidigt som vi får förstklassiga upp­levelser, nya kunskaper och spännande inblickar! 

Kryssningen på Rhen och Mosel bjuder på vidunderliga vyer, medan vi glider fram på floderna genom ett sagolandskap fyllt av riddarborgar, pittoreska korsvirkesstäder och vingårdar. Både Rhen- och Moseldalen är berömda för sina goda viner och naturligtvis tar vi tillfället i akt att få djupare kunskaper om den ädla drycken, genom att besöka vingårdar och vinkällare på plats.  Det bördiga och romantiska kulturlandskapet i mellersta Rhendalen är omsorgsfullt bevarat, vilket lett till att hela detta område, tillsammans med nio byggnadsverk i den gamla romarstaden Trier återfinns på UNESCOS världsarvslista. Vår ciceron, den uppskattade och folkkära historieprofessorn Dick Harrison, kommer på ett levande och lättsamt sätt introducera oss till områdets spännande historia. 

Datum: 13 – 20 oktober 2018 (8 dagar)

Det okända Bolivia (21 dagar) 2018

På denna storslagna resa får du chans att lära känna Sydamerikas fattiga och lite okända pärla Bolivia. I denna del av världen har ännu inte turistnäringen satt sina spår, och du möts av ett mycket vänligt, äkta och otroligt vackert land.

Resa 1: 21 mars 2018, Resa 2: 11 april 2018

 

Alaskas vildmark – en naturkryssning med Anders Haglund 2018

Alaskas vildmark – en naturkryssning med Anders Haglund 11–21 maj 2018

Alaska är sinnebilden för vildmark. Vi kryssar i sydöstra Alaskas storslagna, vilda skärgård bland valar, björnar och havsörnar. Glaciärerna rinner hela vägen ner till havet och tempererad regnskog (jo, det finns faktiskt regnskog här) växer i dalgångarna. Båten vi bor på en vecka tar 60 gäster och tack vare att den är liten kommer vi in i vikar och fjordar dit de stora fartygen aldrig når. Vi har med oss gummijollar som tar oss i land och från vilka vi kan komma närmare valar och sjölejon. Med oss har vi vår svenska guide, Anders Haglund, och ombord finns lokala naturguider som visar oss det bästa av Alaskas natur från sjösidan och till fots. Under hela kryssningen får vi njuta av god mat och dryck. Dessutom har du fri tillgång till baren, kaffe och te. Vi har reserverat hytterna på Main Deck för SGS. 

 

Örnfestival och okända Altaibergen 2018

Följ med på en pionjärresa runt Altaibergen genom Ryssland, Mongoliet och Kazakstan. Regionen Altai ingår i WWF Världs­natur­fondens Global 200 ekoregioner med hög biologisk mångfald.  Samtliga tre länder är till ytan stora länder och minsting­en, Mongoliet, är inte mindre än 3,5 gånger så stort som Sverige! Vår resa går till dessa länders periferi där de strålar samman i det inre av Asien så långt från världs­­haven man kan komma. Både naturen, kulturen och historien är mycket varierande då Altai är en korsväg av kulturer och historia. På den ryska och kazakiska sidan möter vi ett grönt och frodigt, skogsklätt landskap, medan den mongoliska sidan bjuder på ett kargt stäppland­skap och bergsöknar. Vi besöker skyternas gravfält från 400-talet f.Kr, men resans höjd­punkt blir kanske örnfestivalen i västra Mongoliet. Färdledare Jan Wigsten var medgrundare till SGS och Briefings första redaktör. En gotlänning som numera bor både i Visby och Ulan Bator med mongolisk fru och barn.

Sudan 2017 och 2018

Bild från Sudan.Två olika rundresor, en baserad på camping och en där vi har en säng som väntar varje kväll. Båda resorna besöker de viktigaste historiska platserna, men på campingresan kommer vi längre ut i öknen, till oaser och byar. Den är drygt 2 veckor. På den mer bekväma resan kommer vi också till byar och får dessutom en fin kryssning på Nilen. Den resan är knappt två veckor. På båda resorna färdas vi i 4-hjulsdrivna jeepar.

12 jan - 22 jan 2017 (11 dagar med sänglogi)
10 mar - 25 mar 2017 (16 dagar campingsafari)
8 mar - 24 mar 2018 (17 dagar campingsafari)

Prenumerera på RSS - 2018