Sankta Helena med flera öar. År 2020 eller 2021

Det finns intresse i föreningen att göra en resa till Sankta Helena och Tristan da Cunha och jag har lovat att göra vad jag kan för att sy ihop en sann SGS-expedition. Kontakter på öarna har vi, så att vi kan få spännande vistelser i land. Nu arbetar vi med att kontraktera en lämplig båt som gör stopp så att vi kan utforska öarna.  Sannolikt kommer vi segla mellan Kapstaden och Sankta Helena, men det finns fler tänkbara rutter. Målet är att kunna besöka flera spännande öar. Vi återkommer när vi vet mer!

Sankta Helena
Fram till oktober 2017, då flygplatsen öppnade, var Sankta Helena en av världens mest otillgängliga bebodda öar. Enda förbindelsen var postbåten som i bästa fall kom varannan vecka från Kapstaden. På denna vulkanö som reser sig ur Atlanten med branta kuster lever cirka 4 300 personer. Ön upptäcktes av den portugisiske sjökapten João da Nova 1502. Både Sankta Helena och Tristan da Cunha hör idag till Storbritannien och ingår i Storbritanniens utomeuropeiska territorier. Mest känd är kanske ön Sankta Helena för Napoleon som förvisades dit efter nederlaget vid Waterloo och var fånge på ön tills han dog 1821.

Tristan da Cunha
På Tristan da Cunha bor cirka 265 själar. Hit når inget flyg, utan det anses som den bebodda plats som ligger längst bort från någon annan bebodd plats (till Sankta Helena är det 243 mil). Ön är även den bebodda plats som ligger längst bort från fastlandet. Det är 281 mil till Sydafrika och därmed är Tristan da Cunha en av världens yttersta platser. Ön har fått sitt namn av den portugisiske sjökaptenen Tristão da Cunha som upptäckte ön 1506. Den första bosättaren var Jonathan Lambert från USA som tillsammans med tre andra bildade öns förta permanenta bosättning 1810, men de dog och grunden för nuvarande befolkning är soldaten och skotten William Glass som bosatte sig med sin familj på ön 1821 och snart fick sällskap av andra.

Datum: Resan är planerad att avgå under år 2020 eller 2021

Intresseanmälan: Du kan redan nu göra en intresseanmälan genom att klicka på INTRESSEANMÄLAN SANKTA HELENA och fylla i formuläret

Lotta Borgiel på Gränslösa Resor besvarar frågor:

Adress: Gränslösa Resor
Marsjö Hvillan
643 94 Vingåker
Telefon: 0151-209 00
E-post: info@granslosaresor.se